Motorcykel

A1 - lätt - 16 år

Körkortsbehörigheten ger rätt att köra lätta motorcyklar vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter och en effekt av högst 11 kilowatt.

A2 - begränsad - 18 år

Körkortsbehörigheten ger rätt att köra mellanstora motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och som har ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kg.

A - tung - 24 år

Körkortsbehörigheten ger rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt. Men har du haft behörigheten A2 i minst två år kan du ta körkort behörighet A från 20 års ålder.

Guide till ditt körkort

1. Körkortstillstånd

Vid övningskörning krävs körkortstillstånd. Det kan du göra via e-tjänst hos Transportstyrelsen. Till körkortstillståndet krävs en synundersökning. Denna synundersökning erbjuder vi våra kunder.

2. Studera teori

Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist eller har flera olika körkort.

3. Riskettan

Riskettan är en obligatorisk teoretisk kurs. Kursen handlar om alkohol, övriga droger, trötthet och riskfyllda beteenden, du kan med fördel boka in kursen tidigt i din utbildning. Utbildningen genomförs på trafikövningsplatsen i Härnösand.

4. Körning

Nu är det dags att övningsköra på manöverbana och i trafik. Vi bygger upp din körteknik från grunden eller fortsätter där du är om du redan kört MC tidigare. För dig som har möjlighet är det en bra kombination att mängdträna hemma parallellt med kunskapen du får på körskolan.

5. Riskutbildning del 2

Riskutbildning del 2 är en obligatorisk praktisk kurs. Kursen handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden och skall göras i slutet av din utbildning.
Vi hjälper dig att planera när du skall boka in utbildningen. Riskutbildningarna måste vara genomförda och godkända innan kunskapsprov och körprov genomförs. Riskutbildning för personbil kan inte tillgodoräknas för motorcykel.

Utbildningen genomförs på trafikövningsplatsen i Härnösand.

6. Teoriprov 

Först måste du klara av kunskapsprovet som både innehåller frågor om trafikregler och motorcykelspecifika frågor. Teoriprovet gör man på Trafikverket. Det innehåller 70 frågor, för att bli godkänd krävs 52 rätt.  När du klarat provet har du 12 månader på dig att genomföra körprovet.

7. Körprov

Körprovet görs med Trafikverket, det startar på Sättna och avslutas med körning i trafik. Utbildar du dig hos oss bokar vi in detta till dig och finns med dig under dagen. Provet innehåller säkerhetskontroll, körning i låg- och högfartsbana, genomföra bromsningar, köra i varierad trafik och miljö.

 

 

 

Våra fordon

HONDA CB650F 2018

HONDA CB650R 2019

HONDA XR125L41 2004