Lastbil & lastbil med släp

Guide till ditt körkort

1. Körkortstillstånd

Vid övningskörning krävs körkortstillstånd. Det kan du göra via e-tjänst hos Transportstyrelsen. Ansökan för körkortstillstånd för tung trafik måste kompletteras med ett läkarintyg innan Transportstyrelsen kan pröva din ansökan. Kontakta oss så hänvisar vi dig till en läkare.

2. Studera teori

Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist eller har flera olika körkort. Teoripaket finns att köpa på vår E-handel.

3. Kunskapsprov

Först måste du klara av kunskapsprovet som både innehåller frågor om trafikregler och lastbilsspecifika frågor. Teoriprovet gör man på Trafikverket. Det innehåller 60 frågor, för att bli godkänd krävs 44 rätt.  När du klarat provet har du 12 månader på dig att genomföra körprovet.

 4. Körning

Den praktiska utbildningen syftar till att du ska lära dig att köra en riktig lastbil under realistiska förhållanden. Du får samtidigt lära dig hur lastbilen fungerar rent tekniskt. Det är viktigt att du som förare skall kunna sköta om ditt fordon.
Det praktiska provet består av en berättande säkerhetskontroll som du ska klara först, sedan får du köra stads och landsvägskörning.

5. Körprov

Körprovet gör man på Trafikverket. Utbildar du dig hos oss bokar vi in detta till dig i vår lastbil. För att få göra körprovet krävs ett godkänt teoriprov. Provet börjar med en säkerhetskontroll och därefter körning i trafik i minst 45 minuter.

6. Körkort

Grattis! Blir du godkänd på körprovet kan du nu köra. Kom ihåg att ta med dig legitimation under din körning tills du får ditt körkort.

Tips: Är du intresserad av CE-behörighet (tung lastbil med tungt släp) så är det bra om du talar om det redan från början eftersom det blir lättare att planera din utbildning, men du måste trots allt gå igenom C-behörigheten först.

Fordon

Scania 164 V8

Vår utbildningsplats för tunga sida

Här startar alla körlektioner som involverar B96, BE, C och CE.